Биткоинот годинава има раст од 90 отсто, а од лани „скокот изнесува 800 отсто

пред 2 години

Биткоинот објави дека од почетокот на годинава, има раст од 90 отсто, а за периодот од една година, растот на вредноста изнесува нешто повеќе од 800 отсто. Со тоа пазарната капитализација на оваа дигитална валута надмина трилион долари.

Ова е уште една од низата позитивни вести за криптовалутата годинава. Институционалните инвеститори и компании се повеќе го поддржуваат биткоинот. „Тесла“ поттикна скок на вредноста кога објави дека купува биткоини во вредност од 1,5 милијарди долари. Компанијата, исто така, соопшти дека со криптовалутата ќеможе да се купуваат возила, предизвикувајќи и други компании да го сторат истото.

И „Мастеркард“ годинава ги соопшти плановите за поддршка на криптовалутите на својата платформа. „Епл“ во февруари објави дека тие, исто така, ќе поддржуваат плаќања со биткоин. Аналитичарите сметаат дека ако сите компании го прифатат биткоинот како платежно средство, растот на оваа дигитална валута ќе биде незапирлив.

Scroll to Top